Re-core

Re-core

Each of the seven new openings in the building are treated differently. An expansive clear opening to the rear garden is created by replacing the existing bi-folding timber framing with a single piece of glass that slides out of view on an external steel track. A finely crafted steel staircase winds up through a spacious opening in the floor. A skylight over this void spills light throughout the house. Over the kitchen bench a large fixed glass window brings the nearby trees into the room, while a small square winding casement window over the stove draws fresh air. Finally, the original sunroom has been fitted with a series of mechanical steel pivot windows that dramatically open the corner of the room to the valley of Manly, Sydney Harbour and the Pacific Ocean.

Year:  2007

Location:  Surry Hills, NSW